ALLT OM DITT BOENDE

Här har vi samlat all generell information om vad som gäller när du bor hos oss. Läs också ditt hyreskontrakt och anslag i trappuppgången. Kontakta oss om du är osäker.

Andrahandshyrning

Tillstånd krävs

 • Du måste ha godtagbara skäl för att hyra ut i andra hand.
 • Det krävs dock alltid Stjärnstaden tillstånd.
 • Du gör din ansökan genom att fylla i en blankett och skickar in den tillsammans med begärda intyg till oss
 • Tillstånd om andrahandsuthyrningar är alltid tidsbestämda, maximalt 1 år, och prövas i varje enskilt fall.

Autogiro

Autogiro är ett enkelt och smart sätt att betala sina räkningar. Det är kostnadsfritt och innebär att du pengarna för hyran dras automatiskt från ditt konto varje månad. Alla våra hyresgäster har möjlighet att betala hyran via
autogiro.

Så startar du autogiro

Du startar autogiro genom att skicka in en blankett för medgivande till oss. Ditt medgivande gäller till dess du säger upp det hos din bank, eller tills ditt hyresavtal upphör.

Blanketter finner du här: Autogiroanmalan

Hyresavier skickas till dig kvartalsvis, en för varje månad, och du får hem hyresavier även när du har autogiro. Det enda du behöver göra är att se till att det finns pengar på kontot, motsvarande hyran, på förfallodagen.  

Blanketten skickas till

Stjärnstaden AB

Sextantgatan 6

426 76 Västra Frölunda 

Avfall och sophantering

Dagligen samlar vi på oss en mängd sopor som ska slängas.  Med din hjälp kan vi ta ett större ansvar för vår miljö genom att källsortera vårt avfall rätt. Vi sammarbetar med Nårab runt sopphantering och källsortering, för mer information om hur du sorterar ditt avfall.

SÅ HÄR SORTERAR DU DITT AVFALL!

 

Barnvagnar

Barnvagnen skall förvaras i ditt förråd eller i bostaden.   För allas säkerhet är det inte tillåtet att förvara barnvagnar i trapphusen. Om det börjar brinna i huset kan barnvagnarna hindra utrymning eller stå i vägen för räddningstjänsten samt så är det en brandrisk.

Bredband

Du som hyresgäst kan själv välja leverantör av Bredband. Din leverantör av bredband kan berätta mer om vilken utrustning du behöver och vilka alternativ du kan välja mellan. Om något krånglar kontaktar du
leverantören direkt.

Cyklar

Din cykel ska parkeras i de cykelställ som finns utanför ditt hus eller i ditt cykelrum. De cyklar som förvaras i cykelrummet och cykelstället ska vara hela och fungerande.   För allas säkerhet är det inte tillåtet att förvara cyklar i trapphusen. Om det börjar brinna i huset kan cyklarna hindra utrymning eller stå i vägen för Räddningstjänsten samt så är det en brandrisk.   Vi sätter upp information i ditt trapphus i god tid före vi rensar  bort trasiga cyklar.

Flytta

Besiktning och inflyttningsdag: Innan du flyttar in har vi besiktigat lägenheten tillsammans med den föregående hyresgästen. Du får tillträde till lägenheten tidigast klockan 12:00 den dag hyresavtalet börjar gälla. Om den 1:e i månaden infaller på en lördag, söndag eller annan helgdag får du flytta in första vardagen därefter.

Nycklar: Nycklar får du på vårt kontor, av föregående hyresgäst eller av vår fastighetspersonal. Vid kontraktsskrivningen får du reda på vad som gäller i just ditt område.

Städning av lägenheten Om lägenheten inte är ordentligt städad när du flyttar in ska du omgående kontakta Serviceanmälan.   Hyra en bilplats Om du vill hyra en bilplats i området tar du kontakt med uthyraren i din fastighet.

Tidigare inflyttning: Om du har kommit överrens med avflyttande hyresgäst om att få flytta in annan tid än tillträdesdagen tar du själv över ansvaret för och kontrollen av att städningen av bostaden är godkänd.   Om ytterligare städning behövs får du stå för arbete och kostnader. Kontakta alltid er fastighetsskötare innan. Som avflyttande hyresgäst bör du vara medveten om att det  är du som ansvarar för lägenheten så länge hyresförhållandet fortgår.   Inflyttningsbesök Vi vill att du ska känna dig välkommen som hyresgäst hos oss och bli bekant med ditt nya område. Därför erbjuder vi ett inflyttningsbesök av din fastighetsvärd. Läs mer under rubriken Inflyttningsbesök.   Kom ihåg innan flytten:

 • Att teckna hemförsäkring
 • Att teckna nytt elavtal
 • Att begära flyttning av telefonen, bredband och tidning
 • Att göra en adressändring​
Välkommen som hyresgäst!

 

Förråd

Alla hyresgäster får ett föråd till sitt förfogande. Tänk på att inte förvara stöldbegärlig egendom i ditt förråd. Stjärnstaden ansvarar inte för den förvarade egendomen. Vad som är stöldbegärlig egendom kan du läsa om i villkoren för din hemförsäkring. Vid skada eller stöld ska du kontakta ditt försäkringsbolag.   Du får inte förvara gastuber, gasol, bensin, lättantändliga eller explosiva medel i ditt källarförråd. Prata med ditt försäkringsbolag och ta reda på hur dina saker ska förvaras.

 Det är förbjudet att använda oanvända föråd till att ställa in grovsoppor!

Hemförsäkring

En av de första sakerna du ska skaffa dig när du flyttar till en lägenhet är en hemförsäkring. Att ha en hemförsäkring är en viktig del av din trygghet.   Försäkringen skyddar dig mot ekonomiska förluster vid inbrott, brand, vattenskada eller om något inträffat där du blivit skadeståndsskyldig. Stjärnstadens försäkring täcker inte din egendom. Kontakta alltid ditt försäkringsbolag om något inträffar i din bostad.

Hyresinbetalning

Hyra vid inflyttning: Hyran betalas alltid i förskott. När du flyttar in i din nya bostad ska din första hyra vara betald. Kvitto på inbetalningen ska visas upp när du kvitterar ut dina nycklar till lägenheten.

Inbetalning av hyra
Som hyresgäst är du skyldig att betala hyra oavsett om du fått någon hyresavi eller inte. Vi skickar löpande ut hyresavier. Du kan betala in hyran via autogiro, bank, internetbank eller via posten. Har du tappat bort din avi eller har frågor om en hyresinbetalning kan du kontakta oss.

Betala alltid din hyra i tid- vi skickar inga påminnelser
Om du inte betalar hyran i tid skickas ärendet direkt till Colligent Inkassoför handläggning vilket medför en kostnad på minst 180 kr. Om ditt ärende hamnar hos Colligent hänvis as all kontakt gällande hyresinbetalningar till dem på telefon 010-161 09 10. Återkommande sena betalningar kan leda till att du förlorar ditt hyreskontrakt och din bostad.

Autogiro
Vill du betala din hyra via autogiro fyller du i och skickar in din autogiroanmälan till oss. När vi har registrerat din anmälan kommer du att få en bekräftelse från oss som anger startmånad för autogirobetalningen.


Canal Digital / Parabolantenn

Canal Digital tillhandahåller i fastigheten analoga tv-sändningar men kan även leverera de flesta kanaler digitalt till din lägenhet vid tecknande av individuellt abonnemang. Se kanallistan på Canal Digitals hemsida.

Kanallista

Om du vill sätta upp en parabolantennen måste du alltid ansöka om skriftligt
tillstånd hos Stjärnstaden. Du skickar din ansökan till fastighetsförvaltaren. Har du inget skriftligt tillstånd är det förbjudet att ha en parabolantenn uppsatt.

P-Plats

Hur gör jag för att hyra en p-plats eller ett garage? Våra lediga bilplatser söks här på vår webbplats. Du gör enkelt en intresseanmälan på den plats du är intresserad av. Sedan tar uthyraren kontakt med dig.

Bilar som parkeras på våra p-platser ska vara registrerade och i kördugligt skick.

Skötsel och underhåll

När du flyttar in i en lägenhet tar du även ansvar för att den sköts om ordenligt. Här kommer några enkla tips om hur du vårdar din lägenhet på bästa sätt. 

 • Var varsam med dina golv och dammsug i första hand. Torka golven med en lätt fuktad trasa emellanåt, men använd inga starka rengöringsmedel.
 • Tapeter med en yta av plast rengör du genom att torka dem försiktigt med en fuktig trasa. Övriga tapettyper bör du enbart dammtorka.
 • Torka av ventilationsdonen och diska eventuella galler med jämna mellanrum.
 • Se till att hålla kökets fläkt, filter och ventiler hålls rena eftersom fettansamlingar ökar brandrisken.
 • Torka bort fettfläckar från spishällen och ugnen så fort som möjligt så att inte fettet bränns fast. Kom ihåg att städa bakom spisen.
 • Rengör avloppet då och då för att minska stopprisken. Det är också viktigt att du inte spolar ner något som kan orsaka stopp.

Hyresvärden besiktigar lägenheten vid uppsägning. Kostnader för onormalt slitage debiteras eller åtgärdas av hyresgästen. Om du är det minsta osäker på vad du själv får göra i lägenheten kan du alltid kontakta din fastighetsskötare/värd så hjälper han/hon dig.

 


Trappuppgång

Det är inte tillåtet att förvara någonting i trapphuset. Varken cyklar, barnvagnar, dörrmattor eller sopor. Dessa saker kan medfara en brandrisk. Utrymmena behöver vara fria för räddningstjänsten, städpersonal och tidningsbud.   Vår städning utförs ofta av entreprenörer. De städar på miljövänligt sätt, vilket innebär att det oftast är doftfritt.

Tvättstuga och torkrum

Tvättstugan används av många hyresgäster. Det är hyresgästens skyldighet att hålla i ordning och städa efter sig. Därför måste alla hjälpas åt att hålla ordning.

 • Respektera bokade tvättider och avsluta tvättpassen i tid.
 • Städa efter dig:
  - Rengör maskiner och torkskåp - Sopa och torka golvet - Rengör filtret i torktumlaren - Släng tomma förpackningar på rätt ställe
 • Följ de trivselregler som finns uppsatta i tvättstugan
 • Om du har bokningslås ska detta tas bort vid avslutat tvättpass

Frågor och svar

 •  Vad gör jag om en maskin inte fungerar? Ring serviceanmälan. Om det är efter kontorstid och du inte får ut din tvätt ur tvättmaskinen ska du ringa jouren. Telefonnummer hittar du i tvättstugan eller på anslagstavlan i trapphuset.
 • Vilka regler gäller för bokade tvättider? Respektera de tvättider som är bokade och gå aldrig in på någon annans bokade tid utan att kontakta personen först. Vid förhinder avboka med hänsyn till dina grannar.   
 • Får jag använda tvättstugan efter bokningsbara tider? Respektera de tvättider som gäller för just din tvättstuga. Du får inte använda tvättstugan efter bokningsbara tiderna. Det stör dina grannar.  
 • Får jag tvätta mattor eller bleka kläder? Du får inte tvätta mattor i maskinerna, eftersom det förstör maskinerna. Om det finns mattvättmaskiner eller mattvättstugor där du bor ska dessa användas till detta ändamål. Du får inte heller bleka eller färga kläder i tvättmaskinerna. Detta förstör maskinerna och din granne som kommer efter dig kan få sina kläder förstörda.